Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 27. května 2012

Pomůcky podobné korzetům

 

9) Zdravotní pomůcky podobné korzetům




Ve zdravotnictví se můžeme setkat se řadou pomůcek, které fungují na principu stažení. Předepisují se u různých zdravotních problémů nebo se používají jako prevence zranění páteře např. při zvedání těžkých břemen nebo při sportovní činnosti. Občas někde padne otázka, zda by módní stahovací korzet mohl být u některých onemocnění prospěšný a pomoci stejně dobře jako tyto pomůcky. Přece jen, různé stahovací opasky, bederní a břišní pásy či trupové ortézy nevypadají zas tak dobře jako módní korzet.

Nosit korzet v době akutních potíží nebo se jím dokonce snažit problém léčit silně nedoporučuji. Je pravda, že korzet může od některých potíží výrazně ulevit, ale může také mnohé problémy zhoršovat.

Konstrukce, materiál a stažení jsou u korzetu dost jiné než u zdravotních pásů. Navíc neubírá ve všech svých částech stejně centimetrů a jeho nošení se z těchto důvodů u některých stavů opravdu nemusí vyplatit.



Některé stahovací zdravotní pomůcky




Ortéza zad, bederní pás vysoký



Slouží ke zpevnění bederní a křížové části páteře a svalů dolní části zad. Vyrábí se různě vysoký.

Materiál je elastický.

Indikace: Různá onemocnění páteře, např. diskopatie, bederní spondylolistézy, nestabilita bederní páteře, degenerativní změny obratlů, stavy po operacích, stavy po úrazech, revmatická onemocnění








Bederní pás nízký



Bederní pás vyroben z prodyšného materiálu. Zapíná se na suchý zip. Na zádech má čtyři kovové dlahy.

Indikace: lumbago, funkční bolesti páteře, lehké poúrazové stavy, diskopatie, degenerativní onemocnění L páteře, bolesti při osteoporóze, lumbalgie svalového původu, entezopatie v oblasti bederní páteře, iritace meziobratlových kloubů, osteochondrozy disku, spondylolýzy a spondylolistézy, postdiskotomické stavy, obtíže lumbosakrálního přechodu, funkční poruchy sakroiliakálního kloubu

Lze využít i jako pracovní pás při zvedání těžkých břemen.








Bandáž žeberní



Je určena k fixaci žeber.

Materiál: elastický

Indikace: Zlomeniny, bolestivá naražení, natržené nebo namožené svalstvo








Břišní pás



Používá se pro zpevnění břišních svalů a podepření břišních orgánů.

Materiál: elastický

Indikace: břišní kýly, oslabení břišních svalů, po břišních operacích, po porodu, při diastáze (rozestupu) břišních svalů








Těhotenský pás



Používá se k podepření břicha v době těhotenství. Odlehčuje zádům a kyčlím.

Má na sobě pěnovou vrstvu, díky které se přizpůsobuje tvaru břicha a moc ho nestlačuje.








Další zdravotní pomůcky




Rovnač zad, korektor, klavikulární bandáž



Vynucuje vzpřímenou postavu tím, že táhne ramena a trup dozadu.

Je z elastického materiálu. Prodejce uvádí, že by neměl způsobovat ochabnutí svalstva.








Pevné trupové ortézy, korzety



Jedná se o technické pomůcky určené pro léčbu onemocnění trupu a páteře. Často ale pokrývají i oblasti pánve a hrudního koše.

Rozlišujeme dva druhy těchto ortéz:



  • Fixační: Používají se třeba po úrazech. Fixují trup v požadované poloze. Mají funkci podpůrnou.
  • Korekční: Napravují vadné držení těla. Toho se dosahuje cíleným rozvržením směru působení sil. Změnou postavení se odlehčí přetížené úseky páteře.
    • Aktivní: Uživatel ke korekci aktivně přispívá pomocí síly svého svalstva
    • Pasivní: Korekce je dosaženo pomocí korekčních tlakových pelot a korekčních tahů.



Tuto pomůcku předepisuje lékař a vyrábí ji technik. Ten korzet zhotovuje individuálně podle sádrového odlitku a rentgenových snímků pacienta.

Hlavním materiálem je pevný plast, který se zpracovává za tepla a duralové nebo ocelové dlahy.

Zdravotní korzet se používá především k léčbě skoliózy (chorobné zakřivení páteře do stran). Správně vytvořená ortéza musí tlačit tam, kde má, tedy na vrchol skoliotické křivky (gibbus) i proti nežádoucí rotaci páteře a nesmí tlačit tam, kde nemá, tedy většinou tam, kde je kost blízko pod kůží (pánev, žebra, lopatka) a v místech okrajů (podpaží, kolem prsou, kolem stehen při sezení...).







Módním stahovacím korzetem se rozhodně nedá nahradit korzet zdravotní. Fungují každý na jiném principu. Stahovací korzet plní funkci zpevnění páteře, zatímco korzet zdravotní má funkci korekční. Zdravotní korzet má peloty, které působí tlakem nebo derotačním mechanismem a speciální vycpávky. Módní korzet stahuje stejnoměrně a zvyšuje nitrobřišní tlak sevřením břicha. Ani sebelépe vyztužený módní korzet nikdy nebude natolik pevný a nepoddajný, jako plastový korzet zdravotní.
I přesto ale skoliotici mají módní korzety docela rádi. Spousta lidí se skoliózou tvrdí, že jim módní korzet pomáhá více než ten zdravotní a také při jeho nošení pociťují mnohem méně problémů a větší pohodlí než při nošení korzetu zdravotního.
Módní korzet pomáhá proti bolesti zad díky tomu, že zvýší nitrobřišní tlak, zpevní páteř a přebírá funkci některých svalů. Svaly v něm ale postupně ochabují a tím se onemocnění může ještě zhoršit.

Stahovací korzet si také často pořizují lidé, kteří dříve nosili korzet ortopedický. Jsou zvyklí na určitou oporu zad, která jim potom po odložení zdravotního korzetu může chybět.

Narazila jsem na informaci, že je možné zkonstruovat módní stahovací korzet tak, aby při skolióze pomáhal, ale korzetiér by musel mít na to potřebné znalosti a zvolit trochu jiné materiály, než se v běžné korzeterii používají. Nechci tvrdit, že je to vyloučeno, ale v našich končinách podobný názor nevládne. Obzvláště fyzioterapeuti stahovací korzety nemají rádi díky tomu, jak ovlivňují dechový stereotyp a hluboký stabilizační systém páteře. Aktivace bránice je při rehabilataci u skoliózy důležitou složkou. Stahovací korzet ale pohyb bránice spíše omezuje.

Každopádně ať už je tomu jak chce, korekce skoliotické křivky je možná pouze do určitého věku. Proces osifikace kostí je ukončen okolo 20 let, pak už pomáhá spíše jen pravidelné cvičení. Často se korzetiéři mezi sebou dohadují, zda je potřeba korzety pro skoliotiky nějak asymetricky upravovat a při jak velkých skoliózách je to nutné. Vzhledem k tomu, že módní korzety se šijí spíše dospělým osobám, nevidím v podobných úpravách žádný význam.

Je pochopitelné, že někdo do společnosti raději oblékne korzet módní než ten předepsaný od lékaře. Úplné nahrazení korzetem módním ale není vhodné. Častější nošení stahovacího korzetu při skolióze doporučuji konzultovat s lékařem.



Tohle je vyobrazení postoje v korzetu z knihy Domácí lékařka od Dr. Jenny Springerové (r. 1923)


Setkala jsem se několikrát s názorem, že stahovací korzet pomáhá naučit se určitému postoji. Že si člověk v korzetu zvykne na pocit rovných zad, který si zafixuje, a pak se o něj snaží i bez korzetu. Ano, je to možné, ale má to několik háčků díky kterým to nelze takto zobecnit. Jednak existují korzety, které svým střihem vytváří prohnutí v zádech. Vzhledově to vypadá velmi atraktivně, ale není to normální postoj, takže takovýto styl korzetů musíme z této úvahy vyloučit. Pak je tu dříve již několikrát zmíněný fakt, že svaly v korzetu díky své částečné imobilizaci ochabují a právě dobře fungující svalstvo je to, co bez korzetu pomáhá udržet správný postoj. Pokud jsou svaly oslabené nebo zkrácené, tak se držení těla naopak kazí a mohou vznikat problémy s páteří nebo může dojít k poranění ve chvíli, kdy jsou na svaly kladeny větší nároky, pro které jejich funkce není dostatečná. Musíme si také uvědomit, že rovná záda neznamenají vždy, že je v pořádku také páteř a že správně fungují všechny svalové skupiny. Někdo může mít na rentgenu patologický nález a přitom navenek vypadat, že má záda normální. Při oslabení hlubokého svalstva může rovný postoj dlouho zajišťovat svastvo povrchové, které se tím ale přetěžuje. Proto je docela zavádějící, když někdo někde napíše, že stahovací korzet učí správnému postoji, pomáhá při skolióze, prospívá zádům, apod. a neuvede všechny tyto otazníky. Navíc jednotliví odborníci se ve svých názorech mohou také lišit. Slyšela jsem, že někteří ortopedi stahovací korzety při skolióze chválí, ale nemám to ničím podloženo, ani k tomu neznám žádné podrobnosti, takže jsem s tímto tvrzením velmi opatrná. Osobně jsem se setkala spíš s opakem.


--------



Působení různých bederních a břišních stahovacích pásů je podobné jako u korzetu. Stejným způsobem ovlivňují nitrobřišní tlak. Mohou v nich ochabovat svaly a pokud objímají hrudník, mohou také ovlivňovat dechový stereotyp. Jejich nadužívání je stejně škodlivé jako časté nošení módního korzetu. Využívají se proto jen krátkodobě při různých problémech. Např. při bolestech nebo jako prevence zranění v některých zaměstnáních.

Jejich nahrazování módním korzetem je velmi nerozumné. Rozhodně se nedoporučuje nosit korzet po břišních operacích, po úrazech nebo při kýle. Kýlu může korzet dokonce zkomplikovat. Může dojít k jejímu uskřinují díky tomu, že korzet působí větší tlak pod pasovou línií.

Dr. Ann Beaumont píše o tom, že korzet může být využit jako prevence rozestupu přímého břišního svalu po porodu. V některých kulturách se dokonce stále používá poporodní ovazování břicha. Uvádí také ale, že každé stahování musí být spojeno s dlouhodobým programem posilování příčného břišního svalu. Jistou prevencí diastasis recti je také používání těhotenských pásů. Po vzniku diastázy přímého břišního svalu ale bude daleko lepší sáhnout po některém ze zdravotních břišních pasů, které jsou k tomu určeny.

Dle mého názoru je v případě zdravotních obtíží nejlepší používat pomůcky, které vám předepíše nebo doporučí lékař. Módní korzet je přece jen něco trochu jiného než stahovací pás z elastického materiálu a není vyloučeno, že by vám mohl nějak uškodit.




Zdroje obrázků:



Použité prameny:
    • Dickinson, R.: Toleration of the corset: Prescribing where one cannot proscribe, Episcopal Hospital, Brooklyn, New York., 1910
    • Čech, Z.: Svaly hlubokého stabilizačního systému bederní páteře, aneb "vypouklá břicha" u kulturistů, Bodybuilding, 10/2003
    • Kula, R., Chýlek, V., Liszková, K., Szturz, P.: Abdominal compartment syndrome, Postgraduální medicína 6/2010
    • Vobořil, J.: Viscerosomatické a somatoviscerální vztahy z pohledu oboru rehabilitace aneb blíží se soumrak farmakoterapie u funkčních poruch zažívacího traktu?, Lékařské listy, 4/2009
    • Springer, J.: Domácí lékařka, Drážďanské nakladatelství M. O. Groha, 1923
    • Beaumont, A.: Corseting the Human Body and Medical Advice, Staylace, 2001
    • Kolář, P.: Klinické vyšetření a léčebné postupy u pacientů s idiopatickou skoliózou, Pediatrie pro praxi, 5/2003
Publikováno také na: http://ettelea-heri-morna.blog.cz 

Žádné komentáře:

Okomentovat