Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 23. prosince 2012

Jehlice do vlasů



Vlasová jehlice, čínské hůlky, hair sticks (hair pin)

Jehlice do vlasů je velmi jednoduchá podlouhlá pomůcka, která slouží k sepnutí vlasů. Dají se s ní vytvořit všelijaké drdoly od velmi jednoduchých, až po hotová umělecká díla. V poslední době jsou jehlice velmi populární, ale přesto najdete velmi málo českých návodů na jejich používání. Pokusím se tedy tuto mezeru nějakým způsobem vyplnit, i když musím přiznat, že fotonávody k tomuto článku se mi moc nedařily. Nicméně většinu zmíněných účesů najdete v angličtině mezi videi na youtube. Můj článek nechť je pouze jakousi inspirací a prvotní informací pro úplné jehlicové začátečníky.

Krátce z historie vlasových jehlic

Jistě vás nepřekvapí, že vlasová jehlice není žádnou novinkou. Používají se již tisíce let. První zmínky o nich pochází ze starověkého Egypta, Říma a Řecka. Archeologové našli nejen nákladně zdobené jehlice ze zlata či jiných drahých kovů s drahokamy, ale i jehlice dřevené a z levnějších materiálů, což svědčí o tom, že byly používány v různých společenských vrstvách. Nejvíce je ale proslavilo Japonsko, kde se dodnes používají do tradičních účesů gejš zvaných Kanzashi.

Kde jehlici sehnat

I když u nás jehlice stále nejsou nějak masově známy, sortiment na českém trhu se postupně rozšiřuje a sehnat v Česku jehlici není zas až takový problém. Většinou se jedná o hand made zboží, na které si budete muset našetřit od 100 Kč nahoru. Sem tam se dá na jehlice narazit i v běžném obchodě a tutově je seženete v některém z obchodů s orientálním zbožím.
Nejznámějším výrobcem vlasových jehel u nás je bezesporu pan Petr Hájek, který je vyrábí už více než 20 let pod značkou HP styl studio a jeho stánek s velmi kvalitními  jehlicemi i dřevěnými sponami se pravidelně nachází na Karlově mostě v Praze. Jeho výrobky najdete i na dalších několika prodejních místech v Praze a dají se objednat i přes Internet.

Kovová jehla z dílny Victorian Catherine, šroubovací jehlice, čtyřhranná ebenová jehla a dvojjehla od HPstyl studio

Dalších několik výrobců vlasových jehlic najdete i na Fleru (Demadera, Hledač, Loutkař, Barbarducha, Drevogotika, Dřevěná bižuterie Letokruh…). Do své nabídky je zařadila i Victorian Catherine
Spousta lidí u nás si vyrábí jehlice všelijak podomácku. Někdy se za tímto účelem upravují čínské jídelní hůlky.
Někdo naopak nedá dopustit na známé zahraniční výrobce a objednává vesele z ciziny, například Timberstone Turnings, Blue Heron, Elementals Organics, All Season Jewellery,  Crystalmood, ad.
Pak jsou zde tací, kteří ze zásady používají místo jehlic to, co doma najdou, třeba tužky, štětce, apod. Já jsem začínala s pletací jehlicí.

 Druhy jehlic

Není jehlice jako jehlice. Existuje několik druhů jehlic. Liší se materiálem, tvarem i různým zdobením. Pokusím se popsat rozdíly mezi nimi a jejich výhody či nevýhody.

Rozdělení jehlic podle materiálu:

  • Plast: Plast je levný, lehký a nevadí mu vlhko. Plastové jehlice se tedy hodí na koupání na dovolené či na bazénu. Plast je ale docela málo mechanicky odolný a pod tíhou delších vlasů se může zdeformovat nebo zlomit. Vadí mu také horko a slunce. Některé hladké plastové jehlice mohou ve vlasech klouzat a špatně držet.
  • Kov: Kovové jehlice vypadají elegantně a dělají se často se Swarovski prvky. Jsou hladké, a proto mohou v některých typech vlasů hůře držet. Ve vlhku mohou podléhat korozi.
  • Dřevo: Podle mne jeden z nejlepších materiálů na vlasové jehlice. Velmi dobře drží a snadno se udržuje. Jehlici stačí jednou za čas přeleštit houbičkou na nádobí s trochou běžného krému na ruce a získá opět zánovní vzhled. Dřevěné jehlice by neměly moc přijít do vody. Špatně zpracované dřevěné jehlice mohou mít ostré hrany a vlasy tím ničit. Dřevo je živý materiál, který neustále pracuje. Dřevěná jehlice se může také zlomit.
  • Méně obvyklé materiály: sklo, fimo, slonovina…

Rozdělení jehlic podle tvaru:

  • S kulatým průřezem
  • S oválným průřezem
  • S trojúhelníkovým průřezem
  • S čtvercovým průřezem
  • S obdélníkovým průřezem
  • Šroubovací jehlice
  • Jiné
Hranaté drží lepé než oválné, nejlépe drží šroubovací

Rozdělení jehlic podle počtu zubů

  • Jednoduchá jehla
  • Dvojzubá jehlice, dvojjehla
  • Trojzubá jehla
  • Vícezubá jehla (Netuším, kde je rozdíl mezi vícezubou vlasovou jehlicí a hřebínkem, ale většinou jsem viděla maximálně pětizubé jehly)
Vícezubé drží lépe než jednoduché. Jehlice s více než dvěma zuby se hodí spíše do hodně dlouhých vlasů.

Jak se jehlice používá?

Je potřeba mít vlasy aspoň po ramena. Na kratších jehlice nebude moc dobře držet. Používání je jednoduché. Stačí vlasy nějakým způsobem smotat, a potom prošít jehlicí. Ty už pak drží tak nějak vlastní vahou. Řekla bych, že čím delší vlasy, tím lépe na nich účesy s jehlicí drží, i když tedy hodně dlouhé vlasy už jsou docela těžké a jehlicové účesy na nich mohou tahat.
Na způsob, jak vlasy zamotat, si každý musí přijít sám. Jsou různé styly, které se hodí pro různé délky vlasů a já dále uvedu pár základních postupů, ale fantazii se meze nekladou a jehlicí se dá připíchnout k hlavě všelijaký i nahodilý motanec. Je nutno jen dodržet pár zásad. Jednak se musíte naučit, jak pevně vlasy smotat, aby vás účes netahal nebo se naopak nerozpadal. Dále je velmi podstatné, ve kterém místě motanice a jakým směrem jehlu zapichujete. Dělám to tak, že smotané konečky vlasů, které držím v ruce, překryji nejbližší kličkou motanice a jehlu zapíchnu do její vnější části. Dále je potřeba vlasy podebrat. Jehlici zapichuji kolmo k hlavně na okraji drdolu nebo dokonce ve směru poněkud opačném, než bude výsledný směr jehlice v hotovém účesu. Když se jehlice dotkne kůže, otočím ji do konečného směru a drdol jí prošiji. Cítím, jak jehla jede po kůži. Těsně před tím, než vyjede z účesu, ji pootočím zase trochu směrem od hlavy, aby částečně zavzala i krajní ruličku vlasů na opačné straně zámotku. Drdol je tak přichycen na dvou místech. 
Zní to složitě, ale když na to přijdete, tak vám bude s jehlicí výborně držet cokoliv si z vlasů umotáte. A pokud nedrží dobře jedna jehlice, bude držet více jehlic. Jehlice se proto často prodávají v sadách po dvou (někdy i více) a do účesu se potom umísťují nejčastěji do kříže nebo paralelně. Lépe než jednoduchá jehla drží vícezubé jehly.

Někomu více vyhovuje alternativa, kdy se vlasy motají přímo na jehlici. Jehlici zapíchnete do rozpracovaného účesu a otáčíte jí. Ve chvíli, kdy jsou všechny vlasy smotané, ji obrátíte do protisměru a účes prošijete.

Vlasy se dají motat přímo na jehlici, stačí ji zapíchnout do částečně smotaných vlasů, a pak s ní ve stejném směru otáčet.

Nebo jehlici dejte pod vlasy, a pak s ní otáčejte. Nakonec ji v protisměru zapíchněte

Návody na několik základních účesů s jehlicí

Najdete je na youtube a všude možně na Internetu. Způsobů, jak jehlici použít, je ale ve skutečnosti mnohem více. Tyhle uvádím jen tak pro představu. Bohužel se mi účesy nedařily tak, jak by měly správně ve výsledku vypadat. Když si trochu pohrajete, dají se udělat tak, že z nich nebudou trčet žádné "anténky".

Spirála, šnek

Tento styl se mi osvědčil na delších vlasech, ale nosila jsem ho i dříve, když jsem měla délku pouze po lopatky, ale tehdy jsem ho nemotala z celého objemu vlasů, ale jen z horních vlasů na temeni hlavy.

1) Vlasy smotejte do ruličky.


2) A tu pak ve směru točení motejte dál do spirály.



3) Konečky vlasů držte stále v ruce a jehlici zapíchněte do ruličky nejblíže nad nimi.



4) Pak jehlici otočte a volné konečky jí podeberte.


5) Nakonec celý zámotek propíchněte, aby špička jehlice vyjela na druhé straně drdolu.




Lazy Wrap Bun 

Řekla bych, že tohle je jeden z nejjednodušších a nejoblíbenějších stylů. Dobře drží a když se precizně udělá, vypadá velice pěkně. Je vhodný pro začátečníky.

1) Vlasy smotejte do ruličky a tu si přehoďte přes ukazováček (motáte-li doleva- proti směru hodinových ručiček, veďte zámotek mezi ukazováčkem a prostředníkem levé ruky, jste-li leváci, udělejte to zrcadlově obráceně)


2) Veďte ruličku vlasů dolů pod ruku.

 
3) Nakonec ji omotejte dokola okolo smyčky, která vám vznikla na ukazováčku.


4) Volné konečky držte a jehlici zapíchněte do smyčky vlasů, kterou máte na ukazováku (pokud jsme motali proti směru hodinových ručiček, tak jehlici veďte směrem zleva doprava)


5) Jehlici potom otočte do protisměru a účes jí pomalu propíchněte. Přitom stáhněte vlasy z ukazováčku.

Lazy Wrap Bun z vlasů délky po lopatky

Tady je ještě videonávod od zahraniční autorky:


Nautilus Bun

Tohle je velmi jednoduchý účes, který se hodí i pro velmi dlouhé vlasy. Taktéž často doporučovaný začátečníkům.

1) Vlasy přehoďte přes ruku (budete-li motat proti směru hodinových ručiček, tak pod vlasy dejte pravou ruku, leváci provedou obráceně)


2) Vlasy vezměte do dlaně,  zatočte a vytvořte si tak v ruce smyčku.



3) Volné konce vlasů okolo smyčky obtočte v opačném směru a smyčku přes ně přeložte. Prošijte jehlicí. (Když točíte smyčku proti směru hodinových ručiček, volné konce okolo smyčky obtočíte ve směru hodinových ručiček a smyčku přes ně přetáhnete zprava doleva. Jehlicí prošijete zleva doprava)


Nautilus Bun s dvojjehlou


Videonávod zde:



Simple Loose Undo

Hodí se spíše pro kratší vlasy. Vlasy smotáte do ruličky. Tu podržíte konečky směrem nahoru a přetáhnete přes ni pramen vlasů, který jste sebrali jehlicí u hlavy. (Motáte-li po směru hodinových ručiček, vedete jehlici zprava doleva)




Videonávod:



French Twist, Banán

Klasický podlouhlý drdol, který známe v různých variantách. Postup tvorby je podobný jako u předchozího účesu, ale neměly by z něj trčet tak dlouhé volné konce. Ty se zatočí pod drdol. Mně se lépe dělal z vlasů po ramena. Jehlici můžete zapíchnout buď ze strany na stranu nebo shora dolů.

Videonávod:


Figure 8 Updo, Infinity Bun (Osmička stojatá a ležatá)

 Osmičku jsem si na své hlavě moc neoblíbila, i když na jiných se mi velmi líbí. Sobě ji ale nedovedu udělat tak, aby mne netahala. Na začátku vlasy smotáte kolem dokola do poměrně těsně utaženého šneka. Konečky vlasů na jedné straně drdolu držíte. Druhou rukou uchopíte ruličku vlasů na druhé straně a přes celý smotanec ji přetáhnete. (Buď ve vertikálním směru nebo v horizontálním) Výsledek propíchnete jehlicí.


U ležaté osmičky je lepší začít trochu na straně



 Videonávod od Torrin:


Chinesse Bun, Čínský drdol

Krom jehlice budete potřebovat ještě gumičku a nějaké pinety na přichycení konečků vlasů. Vypadá hezky z hodně dlouhých vlasů, ale chce to cvik.

1) Vlasy svažte do culíku a do něj napříč zapíchněte jehlici. Vlasy pak rozdělte na dvě části.



2) Oba prameny přehoďte přes jehlici a veďte dolů pod culík, kde je překřížíte.



3) Pak je veďte pod jehlicí opět nahoru a tam je znovu překřižte.


4) Stejným způsobem pokračujte dále. Nakonec volné konečky přisponkujte.


Videonávod:

Braided Bun

Jehlice se dají použít i do účesů s copy. Většinou se začíná s culíkem podobně jako u čínského drdolu. Do něj zapíchnete jednu jehlici nebo dvě jehlice do kříže a vlasy zapletete podle hustoty do jednoho či více copů, které mezi jehlicemi různě křížíte a konce pak připnete k hlavě.

Videonávod na Single Braid Bun:



Myslím, že jsem z daleka nevyčerpala všechny možnosti. Jehlice nemusí vždy držet účes. Někdy se zapichuje už do hotových drdolů pouze jako ozdobný prvek, jindy účes drží jen částečně. Návodů a inspirace najdete na Internetu hodně. Stačí jen zadat hesla z tohoto článku do vyhledávače. Existuje už dokonce i několik českých videí.

Např. zde:
http://www.youtube.com/watch?v=ZHi7-56XZ_Q
http://www.youtube.com/watch?v=l4Y9RrD3Ydw
http://www.youtube.com/watch?v=CGBKbCDZ4Xo&feature=related


8 komentářů:

  1. Super nápad, určitě si jehlice pořídím. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky! Mám vlasy pod zadek a s tím se na běžné nošení nedá skoro nic dělat, než drdol. Díky tvému článku mám inspiraci na několik variant, to je super!

    OdpovědětVymazat
  3. Díky, super článek, hodně jsi mě inspirovala. Taky nosím jehlice..vlastně spíš jejich obdoby (tužky, štětce :D), protože mám docela problém nějaké pořádné sehnat.. Ale když si s tím dělám účes, většinu času provedu to, co popisuješ na začátku - prostě nějak sroluju vlasy, připlácnu k hlavě a nakonec to na dvou místech podeberu "jehlicí"..:D Teď mám alespoň představu jak to udělat nějak řízeně a ne jen nadhodile..díky! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se jehlice ve vlasech moc nelíbí.Ale ani jsem netušila, že je tolik variant účesu:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle byla jediná věc, co v mých vlasech nějak fungovala. Každopádně teď už dlouhé vlasy nemám. Problém vyřešen.

    OdpovědětVymazat
  6. Dokonale podrobný článek, úžasné fotky i videa, mnohokrát díky! Dozvěděla jsem se, že i dlouhé vlasy jdou pomocí jehlic perfektně upravit, hned jsem si objednala na Wish plastové i dřevěné, nemůžu se dočkat! Ještě jednou děkuji :)

    OdpovědětVymazat