Steamzine

Steamzine
Ezin českého steampunku

neděle 12. ledna 2014

Kult porcelánově bílé pleti - současnost

3. Článek - Porcelánově bledá pokožka v 21.století


Bílá neboli alabastrová pokožka bývala dříve znakem urozenosti a bohatství. Od počátku 20. let 20 století se tento dlouhá století uznávaný názor začal postupně měnit a obracet k opačnému extrému. Přestože posledních pár desítek let vládnul Evropě kult bronzově opálené pleti, vždy existovali lidé, kteří na světlou pokožku nedali dopustit a úmyslně si ji pěstovali. Proč nepodlehli všeobecnému ideálu a považovali bledost za krásnou a žádoucí? Na to je mnoho odpovědí, které se v následujících řádcích pokusím podrobně rozebrat. Dále se chci zaměřit na početnou skupinu lidí, pro kterou je "zdravé" opalování z různých důvodů  nemožné.



Barva kůže jako zdroj informací 

Naše kůže má kromě mnoha jiných úkolů i důležitou dorozumívací funkci. Velmi významně se podílí na neverbální komunikaci, a to nejen tvorbou grimas a vrásek, ale i svou barvou. Ze vzhledu a zbarvení pokožky se dá odhadnout jak emoční, tak i zdravotní stav jedince. Začervenalé zbarvení tváří nemusí vždy znamenat stud či rozpaky, může souviset i s kožním onemocněním růžovkou nebo s návaly tepla do tváří klimakterických žen s hormonální dysbalancí. Bledá kůže nemusí znamenat jen, že člověk zrovna moc nepobýval na slunci, ale může být i projevem dlouhodobého onemocnění. Náhlé vzniklé zblednutí je při poruše prokrvení dané části těla. Bledost obličeje se často objevuje, když je člověk v emočně vypjaté situaci nebo když je mu nevolno a na zvracení nebo třeba v úplně banální situaci jako je prochladnutí v zimních dnech. Méně optimistickým příkladem jsou akutně vzniklé stavy jako např. infarkt myokardu nebo šokový stav. Dlouhodobě bledí jsou kupříkladu lidé trpící anémií, angínou pectoris nebo onemocněním ledvin. Bledá kůže namodralého odstínu se může objevit např. u astmatu a znamená málo okysličenou krev - cyanózu. Nažloutlý odstín kůže, sliznic a očního bělma je projevem onemocnění jater a žlučových cest. Bílé skvrny na kůži vznikají při poruše pigmentace zvané vitiligo. To může být naprosto neškodná kosmetická záležitost nebo  to bývá spojeno s některými endokrinními onemocněními či cukrovkou.
Přirozeně bledí jsou lidé s tzv. světlým fototypem. Mají málo hnědého kožního pigmentu melaninu, a proto se nikdy pořádně neopálí. Při slunění jejich kůže často jen zarudne a rychle se spálí. Jelikož posledních pár letech vládl trend bronzového opálení a z reklam a módních časopisů se na nás usmívaly “zdravě” snědé tváře, bývali lidé se světlou pokožkou někdy terčem posměchu a poznámek o “řediteli vápenky” apod. Poslední dobou se zdá, že se trend obrací a přibývá lidí, kterým se světlá pokožka líbí a záměrně si ji pěstují. Návrat kultu porcelánově bílé pleti se často dává do souvislosti se zvýšeným výskytem zhoubných nádorů kůže v posledních letech. Určitě to ale nebude jediný důvod. Mnoho žen už pochopilo, že světlá kůže přináší různé výhody.

Trendy v Evropě a Asii

Z historie víme, že do 20. let 20.stol. byla světlá kůže symbolem vznešenosti. Oznamovala:”Jsem dost bohatý na to, abych se nemusel vystavovat slunci při práci venku.” Dámy při snaze dosáhnout co nejsvětlejšího odstínu sahaly po velmi bizarních metodách, např. si přikládaly pijavice nebo pouštěly žilou. Ve 20. stol. se názory začaly měnit a bronzově snědá kůže se stala symbolem luxusu a hlásala:”Jsem dostatečně bohatý na to, abych se mohl slunit na jachtě, hrát venku golf, apod.” Nutno ale zmínit, že vlna opalování a záměrného ztmavování kůže samoopalovacími krémy a v soláriích ani zdaleka nezachvátila celý svět. Zejména v zemích východní Asie nadále vládl názor, že světlejší kůže je základem životního štěstí. Podobně v arabských oblastech a v Africe.
Těžko říct, jak k tomu v historii došlo. Možná si domorodí obyvatelé mysleli, že kolonizátorům z Evropy přináší úspěch a bohaství jejich světlá pokožka a chtěli se jim podobat. Nebo byl důvod mnohem prozaičtější - co je vzácné, to je drahé. Proto se některé Asiatky snaží vypadat úplně jinak, než je pro ně přirozené. Dalším příkladem jsou operace očních víček, které odstraní kožní řasu evokující u Asiatů “šikmé oči” a dají jim evropštější vzhled. Nebo třeba jen odbarvování přirozeně černých vlasů na blond.
Například v Číně, Japonsku, Indii a dalších asijských zemích je i dnes velmi vysoká poptávka po krémech, které pokožku „vybělí”. Bělení kůže je v těchto zemích podobný byznys jako u nás třeba samoopalovací krémy a solária. Reklama slibuje, že kosmetické přípravky vybělí kůži už po pár naneseních. Často obsahují v nebezpečných koncetnracích hydrochinon, arbutin, nebo dokonce chlorid rtuťnatý. Zvláště poslední zmíněný je velmi škodlivý. Je to vlastně jed, který se postupně vstřebává kůží a způsobuje poškození ledvin a jater. Použití přípravků obsahujících rtuť bylo v USA zakázáno již v roce 1974. U nás se používají už jen velmi omezeně v kožním lékařství a podléhají lékařskému předpisu a přísnému dávkování. Zejména v Africe se bělící kosmetika různě falšuje a připravuje se ilegálně. Má na svědomí v lepším případě popáleniny a jizvy, v horším trvalá poškození vnitřních orgánů a často i úmrtí. V roce 2011 jen v Ghaně zemřelo na následky užívání bělící kosmetiky 140 žen.
Ne vždy je ale zesvětlení kůže přirozeně snědých žen přijímáno kladně. Např. časopis Elle byl kritizován za rasismus, když se na jeho obálce objevila černošská herečka Gabourey Sidibeová s mnohem světlejší pletí, než má ve skutečnosti. K podobné kontrovezi došlo u stejného časopisu ještě jednou v r. 2010, kdy  výrazně zesvětlil pleť bollywoodské hvězdy, Miss World 1994 Aishwarye Raiové Bachchanové. O rozruch se postarala i zpěvačka Beyoncé, když v r.2008 nafotila kampaň pro kosmetickou firmu Loreal. Ač je přirozeně černoška, na fotkách měla blond vlasy a světlou pleť. Firma popřela jakoukoli úpravu fotek a samotná Beyoncé se k tomu vůbec nevyjádřila. Na albu r.2012 se ale opět objevila k nepoznání světlá a opět to vyvolalo rozruch a kritiku. Masáž medií je opravdu silná a nutí Asiatky a černošky zapomínat na svůj původ a nepřirozeně si zesvětlovat kůži a vlasy což je škoda, protože bývají často velmi krásné tak, jak se narodily.


Zdroj: http://revue.idnes.cz


Další osobou, která byla médii kritizována na bělení pleti, byl Americký zpěvák Michael Jackson. Talentovaný afroameričan se od poloviny osmdesátých let objevoval na veřejnosti stále světlejší a světlejší, až byl nakonec úplně bílý, a nikdo nechápal proč. V roce 1986 mu byla diagnostikována porucha pigmentace zvaná vitiligo v kombinaci s kožním onemocněním lupus. Depigmentace kůže u něj byla tak rozsáhlá, že se při kosmetické kamufláži musel uchýlit k zesvětlení tmavých míst kůže, jinak by musel nosit celotělový make-up.
Vraťme se ale do Evropy k bílé rase. Jaké výhody má světlá kůže oproti opálené?

Proč je porcelánově světlá pokožka považována za krásnou?

Historické důvody, proč si Evropanky pěstovaly alabastrovou pokožku, byly už opakovaně zmíněny, existují ale i důvody biologické. Světlá pleť je symbolem mládí a nevinnosti. Logicky. Dětská kůže je přece světlá a tmavne až po expozici slunci a s věkem. Po slunění se vytváří nejen opálení, ale u některých lidí i pihy, různé pigmentové skvrny, tzv. stařecké skvrny, seborrhoické verruky (tzv. stařecké bradavice), rozšířené žilky, červené tečky, útvary tvořené z cévek (odborně hemangiomy či senilní hemangiomy). Může docházet také k tzv. předčasnému stárnutí kůže, ztrátě její elasticity a tvorbě vrásek. Chceme-li vypadat mladě, žádáme, aby naše kůže byla světlá, hladká a bez poskvrnky.
Porcelánová pokožka je také symbolem panenství. Odstín kůže u žen je mimo jiné ovlivňován pohlavními hormony - estrogeny. V těhotenství se díky hormonálním změnám pigmentace kůže mění: tmavnou prsní dvorce a bradavky, vytváří se tzv linea negra - tmavá čára v podbřišku směrem od pupíku dolů, chloasma gravidarum (uterinum) jsou žlutohnědé skvrny vytvářející se především v obličeji. Některé z těchto změn jsou trvalé jiné po čase zmizí. Jsou důvodem, proč se těhotným nedoporučuje přílišné slunění. Estrogen stimuluje tvorbu kožního barviva melaninu. Po těhotenství kůže může zůstat už stále celkově tmavší než byla dříve.
Další výhodou světlé kůže je to, že je na ní okamžitě poznat psychické rozpoložení jedince. V opálené tváři nemusíme tak snadno zaznamenat náhlé zblednutí či ruměnec. Tento komunikační mechanismus býval při námluvách a volbě partnera velmi důležitý.

Péče o alabastrovou pleť

Péče o alabastrovou pokožku je poněkud složitější. Je náchylná ke spálení slunečními paprsky, proto je nutné používat ochranu před sluncem a to nejen stíněním, ale i krémy s UV faktory. Bílá sice skryje mnohé nedostatky, zaniknou na ní vrásky i drobné jizvičky, na druhou stranu více vyniknou zarudlá místa, rozšířené žilky, pigmentové skvrnky a akné. Platí tedy dvakrát tolik, že se o pleť musíte správně starat, udržovat ji čistou a hydratovanou, používat správnou kosmetiku, zdravě jíst a dostatečně pít. Přiměřeně sportovat. Spát alespoň 8 hodin denně. Nekouřit! Pleť kuřáků mívá nepěkný popelavý nádech a předčasně stárne. I nadměrná konzumace alkoholu má negativní vliv na pleť. Střídmé množství měkkého alkoholu (u žen 2dcl vína nebo 1 malé pivo denně) se však považuje za zdravé.
Donedávna byl pro “sněhurky” problém sehnat správný odstín make-upu a pudru. Nabídka kosmetiky se poslední dobou naštěstí rozšiřuje.
Konzultovanou otázkou je také porcelánová pokožka a nedostatek vitamínu D. K zajištění dostatečné tvorby vitamínu D však stačí pobývat na slunci cca 15 minut denně. To rozhodně není tak dlouho, aby se člověk stihl opálit dotmava. Navíc není potřeba smažit se od hlavy až k patě. Stačí malé množství slunečních paprsků dopadající na ruce a obličej. Tento vitamín se dá dobře suplementovat v potravinových doplňcích, což se v zimních měsících netýká jen “bledulek”.

Zdroj: http://www.studentpoint.cz


Kdo ve 20 . a  21. století nosí porcelánovou pleť?

Kult porcelánově bledé pokožky se v poslední době začíná vracet do módy. Především s výrazným líčením vypadá alabastrová pleť velmi přitažlivě. Čím dál větší množství slavných hereček, zpěvaček a modelek sází na klasiku a zůstávají neopálené. V minulosti to byly např. Audrey Hepburn, Grace Kelly či Marilyn Monroe, ze současných zmiňme kupříkladu Madonnu, Anne Hathaway, Liv Tyler, Avril Lavigne, Cate Blanchett, Nicole Kidman, Natalii Portman, Kate Winslet, Gwyneth Paltrow, a mnoho jiných. 

Zdroj: http://www.zenykrasnejsi.cz

Další oblastí, kde převládají krásky s bílou pletí, je burleska. Připomeňme její nejznámější soudobou představitelku Ditu von Teese. V jejích šlépějích jde spousta dalších burleskních umělkyň včetně těch českých, přestože pravidla dnešní burlesky, co se týče opalování, nejsou už tak přísná jako dříve. Jelikož se ale jedná o satiricko komickou show spojenou s tancem a svlékáním, nemohou mít dámy ve výstřihu vypálené plavkové trojúhelníčky, takže když už se chtějí opálit, musí sjednotit odstín pleti po celém těle.
V poslední době je čím dál více slyšet o různých subkulturách, které se vyznačují netypickým stylem oblékání, často s viktoriánskými prvky.  Zmínila bych gothic, steampunk, aristocrat, lolita, living history… Ne všichni jejich příslušníci ale striktně uznávají kult porcelánově bílé pleti. Nejvíc patrné je to asi u góthů. Typické góthské líčení je založeno na kontrastech mrtvolně bledé tváře s tmavým oblečením, rudými (někdy i černými) rty a výrazným líčením očí. Typickými barvami je černá, bílá, červená a fialová.



Zdroj: https://s-media-cache-ec0.pinimg.com/736x/cb/a2/38/cba238c34fe34e35c6a6fa59fdda57cc.jpg


Křehké krásky dramaticky bledého vzhledu vídáme stále častěji na televizních obrazovkách. Nedávno se doslova roztrhl pytel s filmy a seriály o upírech a jejich náctiletí fandové se snaží vzhledem přiblížit svým oblíbeným hrdinům.
Přibývá také článků na téma umělého zesvětlování pleti. Internet se hemží různými domácími návody i reklamou na zesvětlovací prostředky z lékáren. Vypadá to, že opalování a solária budou postupně ztrácet na své popularitě.

Onemocnění, při kterých je nutná fotoprotekce

Tato změna módního trendu je jistě dobrou zprávou pro osoby, které se nemohou přirozeně opálit, ať už kvůli světlému fototypu nebo ze zdravotních důvodů, které jim pobyt na slunci zakazují. V České republice trpí 10-20 % populace tzv. solární alergií, a to nejčastěji mladé ženy ve věku 20-30 let. Po oslunění se u nich objevuje svědící zarudnutí kůže, nebo pupínky až puchýře. Pod pojmem solární alergie bývá zahrnováno několik chorobných stavů. Nejedná se však o klasickou alergickou reakci. Vyskytují se spíše v končinách, kde se střídají 4 roční období. Primární světelná kopřivka se na jaře objeví pár minut po oslunění a ve stínu opět rychle zmizí. Zato benigní letní polymorfní světelné erupce jsou kožní příznaky (svědění, kopřivka, puchýřky), které vznikají 24-96 hodin po oslunění. Obličej je většinou vynechán. Postupnou adaptací na slunce jejich intezita slábne.
Některé zevně či vnitřně užívané látky mohou způsobit fotosenzibilizaci. Po jejich použití je kůže citlivá na světlo a po jejím oslunění vznikají různé nepříjemné změny (zarudnutí, pupínky, ekzém). Z těch zevně aplikovaných zmíním dehet, bergamotový olej, citrusy, santalový olej, halogenované salicylamidy, alkohol,  různé silice, parfémy či barviva (mnohdy běžně obsažená v kosmetice). Z per os užívaných léčiv jsou to některá antibiotika (tetracykliny, sulfonamidy), chinin, některá antirevmatika, antidiabetika, ale například i umělá sladidla (sacharin, cyklamát).
Přecitlivělost na oslunění se objevuje i u řady vnitřních onemocnění, učebnicovými příklady jsou systémový lupus erythematodes či porfyrie.
Porfýrii se přezdívá “upíří nemoc”. Je to velmi vzácné postižení metabolismu červených krvinek, které je většinou vrozené. Díky tomu, že postižení nemohli vycházet na denní světlo a ustupovaly jim dásně, čímž se více obnažovaly špičáky, v minulosti vznikaly pověry o upírech.
Velmi smutným příkladem onemocnění spojených s fotosenzibilitou jsou vrozené nádorové syndromy, např. Bloomův syndrom nebo Xeroderma pigmentosum. U takto postižených nemocných je mnohonásobně zvýšeno riziko vzniku maligních nádorů oproti běžné populaci.

Paradox

Paradoxem dnešní doby je, že lidé většinu času pobývají v budovách mimo dosah slunečního záření, a pak se době dovolené vypraví do destinací, kde má sluneční záření větší intenzitu než v místě jejich bydliště, v létě k moři a v zimě do hor. Nárazová expozice slunečnímu záření je jedním z důvodů rostoucího výskytu maligního melanomu. Logičtější by bylo nepodléhat módním trendům a smyšleným ideálům krásy a pobývat venku pravidelně - nepřehánět slunění, ani se slunci nevyhýbat. Stejně jako v zimě vypadá zvláštně osmahlá kůže ze solária, tak mrtvolná bledost působí v letních měsících nepřirozeně a nezdravě.

V příštím článku se zaměřím na to, jak  vzniká opálení a jakými mechanismy působí různé bělící přípravky.

Článek k tématu mi vyšel i na http://www.steamzine.cz/kult-porcelanove-bile-pokozky-bleda-pokozka/#more-2853


Použité prameny:


  • Preclík, P.: Bílá kůže - základ životního štěstí?, Finmag, 1/12
  • Desmond, M.: Nahá žena, Alman, 2007
  • Herrmannová, N.:Beyoncé znovu budí rozruch fotkami, na kterých má zesvětlenou kůži, IDNES.CZ, 1/12
  • ČTK, Časopis Elle se dostal do rasového sporu, vybělil kůži indické herečce, IDNES.cz, 12/10
  • Nebeská, D.: Porcelánová pleť je vznešeností, či prokletím?, Studentpoit, 12/12
  • Malina, L.: Fotodermatózy, Jessenius, Maxdorf, 2005
  • Strunecká, A., Patočka, J.: Doba jedová, Triton, 2011

2 komentáře:

  1. Moc pěkný článek. Je obsáhlý se spoustou faktů, tak to mám ráda:-)
    Já sama jsem vyrůstala v prostředí, kde bylo opálení něco krásného a nutného a bílá pleť nepřipadala v úvahu. Až toto léto jsem zjistila, že se mi moje světlá pleť hrozně líbí má krásné tóny a k mým přírodně skoro černým vlasům to vypadá perfektně. Rozhodla jsem se jí pěstovat. Takže na slunčku krém s faktorem 50. Ruce i nohy pořád bílé, jen obličej se trochu opálil, ale pravda, párkrát jsem se nestihla natřít. Po létu plánuji nosit alespoň faktor 15. Nehledě na to, že mi každodenní mazání vylepšilo pleť na pažích, která byla dřív hodně podrážděná.
    Na jiných se mi tmavá pleť i líbí, záleží na člověku. Ale připadám si vážně dobře, když dnes v létě sedím mezi samými opálenými a jen já jsem jak Sněhurka:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se 2 roky cíleně stínila, vyhýbala slunci, mazala UV faktory a bělila Barekolem a Kawarem. Občas jsem se vykoupala v mléce a heřmánku. Myslím, že jsem dosáhla maxima bělosti, co na mojí kůže jde, i když stále jsem byla tmavší než některé kamarádky. Letos jsem se rozhodla opálení neřešit. Na dovolené jsem chytila lehce dohněda a moc se mi to nelíbí. O to víc mě dopalují poznámky okolí, že jako na to, že jsem byla u moře a v horách, teda nejsem vůbec opálená.

      Vymazat